Posts

Showing posts from 2014

Ketika cinta bertasbih..

Image
Cinta

Menurutku, sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar
Namun, jika cinta ku datangi Aku jadi malu sendiri

Meskipun lidahku telah mampu menghuraikan dengan terang
Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya

Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta
Dalam menghuraikan cinta, akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keldai terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan

Penguasa Kastam W41

Image
Baru-baru nie aku dapat interview untuk jawatan Penguasa Kastam W41 di Kompleks Kastam, Sandakan. Walaupun tidak punya keyakinan tinggi untuk datang interview hari tu, aku tetap gagahi jugaklah. Tiada persiapan rapi lagi..aisy aisy..macam mana nak lulus kan?

Soalan interview hari tu bagi aku sangatlah simple..ke aku yang jawab sekerat-sekerat sampai penemu duga naik bosan?..xtau la labu.. antara soalan-soalan yang dorang tanya macam nie:

1) Perkenalkan diri - aku jawab simple present tense jak..hahaha...nama bla bla bla..berasal dr bla bla bla..memegang ijazah bla bla bla...sekarang sedang berkerja sebagai bla bla bla...Full stop!

2) Adik beradik berapa org? anak ke berapa? mak ayah kerja apa? ada adik beradik kerja kerajaan tak?

3) Kalo dapat jawatan nie sanggup tak kalo kena bertugas kat Perlis? - Of course..hihihihi..dulu pun belajar kat Terengganu apa..

4) Apa yang anda tahu pasal GST.Senaraikan jenis-jenis barang dan perkhidmatan yang dikecualikan GST- GST adalah nilai tambah cuk…

Aku Hanya Insan Biasa - by Sherry

Aku hanya insan biasa
Tak punya iman setinggi Rasullullah Tak punya harta berjuta-juta Tak punya rupa secantik siti nurhaliza Aku hanya mampu berusaha dan berdoa
Aku hanya insan biasa
Tak ingin yang luar biasa Cukup sekadar mencari bahagia Sebagai penawar duka lara Peneman hidup sebatang kara
Aku hanya insan biasa
Punya cita-cita dan mimpi  Ingin berdiri diatas kaki sendiri Bukan ingin meninggi diri  Cuma tak ingin termakan budi
Aku hanya insan biasa
Akan terus berusaha  Demi sebuah janji  Yang telah lama terpatri Ibu ayah tetap bertakhta di hati
Aku hanya insan biasa
Terus melangkah walaupun jauh  Terus berlari walau ku jatuh Hati, akal dan jiwa telah setuju Perjuangan itu harus ku tuju
Demi cinta dan cita-cita Seorang INSAN BIASA




P1 ACCA Exam Coming sooo soon!

Exam just around the corner! What to do when there is a lot of workload to do. It's the lucky day for an auditor like me. So busy even weekends not mention public holiday. It's always tiring. There is an issue in audit firm that people know. It's worker turnover very high. Why? Firstly its because of lower payout, secondly workload is too much to handle, third its just not suit with the heart. Hehehe. It's true when payout is too low despite with much more workload it's just unfair! Need to work like crazy, to satisfied their concern, change there and there its really consumed a lot of time cost. Make me bored also. Forget about it lets talk about the exam. Unfortunately, I think I will need a lot of time to recover everything. Need to understand every single things in the text book. Somehow it's just really hard. Very hard to even spend time to study. I don't have any mood to read the book. The worst is when I tried to read it's make me dizzy at no tim…

Valentine trip: Day 2 - Universal Studios Singapore (USS)

Image
Pagi-pagi lagi da bangun dan bersiap sebelum sarapan pagi. Lebih kurang jam 7 pagi kami da mula gerak menaiki bas. Hari tu kami da beli sekali tiket bas ke USS bila booking Tune Hotel. So boleh jimat RM5. Hehehe..hidup ini kena berjimat cermat OK! Lama jugak la kena tunggu dalam bas bab jalan jammed teruk..dalam jam 10 lebih jugak la baru sampai USS.. sampai jak kami teruk gerak ke kios nak tukar tiket. Hari tu beli tiket USS di laman web..lupa nama apa da..hehehe..harga dia murah la sikit dari beli kat USS punya laman web..siap dapat voucher makan dan souvenier lagi..

Kawan aku cakap, kita kena main game dulu sebelum ramai orang. So apa lagi, sebelum barisan berjela-jela kami pegi la main macam kanak-kanak riang. First ride kami naik mini roller coaster..seriously, sakit tekak sebab teriak macam orang hysteria plus air mata terus jatuh berlinangan..aisy..bikin malu jak..lepas tu pergi naik Jurassic Park ride, Madagascar, Mummia ride, Flying chair, tengok 4D Shrek, persembahan di Wat…