My Insta

Monday, November 24, 2014

Ketika cinta bertasbih..


Cinta


Menurutku, sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar
Namun, jika cinta ku datangi Aku jadi malu sendiri

Meskipun lidahku telah mampu menghuraikan dengan terang
Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya

Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta
Dalam menghuraikan cinta, akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keldai terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan

Wednesday, November 5, 2014

Penguasa Kastam W41

Baru-baru nie aku dapat interview untuk jawatan Penguasa Kastam W41 di Kompleks Kastam, Sandakan. Walaupun tidak punya keyakinan tinggi untuk datang interview hari tu, aku tetap gagahi jugaklah. Tiada persiapan rapi lagi..aisy aisy..macam mana nak lulus kan?

Soalan interview hari tu bagi aku sangatlah simple..ke aku yang jawab sekerat-sekerat sampai penemu duga naik bosan?..xtau la labu.. antara soalan-soalan yang dorang tanya macam nie:

1) Perkenalkan diri - aku jawab simple present tense jak..hahaha...nama bla bla bla..berasal dr bla bla bla..memegang ijazah bla bla bla...sekarang sedang berkerja sebagai bla bla bla...Full stop!

2) Adik beradik berapa org? anak ke berapa? mak ayah kerja apa? ada adik beradik kerja kerajaan tak?

3) Kalo dapat jawatan nie sanggup tak kalo kena bertugas kat Perlis? - Of course..hihihihi..dulu pun belajar kat Terengganu apa..

4) Apa yang anda tahu pasal GST. Senaraikan jenis-jenis barang dan perkhidmatan yang dikecualikan GST- GST adalah nilai tambah cukai or known as Tax Value Added..nasib baik sebelum nie sempat pergi seminar GST kalo tak haru biru nak jawab..hehehe

5) Apa kebaikan bagi anda mengenai pembentangan Budget 2015 baru-baru ini? - Boleh plak aku pi jawab pasal BRIM..hehehehe..Bab aku rasa untuk aku itu jak kot yang berkaitan..hahahaha

6) Ada baca surat khabar pagi nie tak? - OMG OMG tak sempat den nak buka surat khabar..dok pusing kepala nak siapkan resume dalam bahasa Melayu..so jawapan yang pasti benar adalah: tidak encik..hehehehe


Yang paling mengejutkan aku ialah..tak tahu la..mungkin dalam 10 hingga 15 minit je kot aku dalam bilik interview tu..aisy..dalam kepala otak aku yang da tepu nie alamak! I lost my chance...huhu..siap orang terkejut awat aku cepat benar keluar..don't ask me anything..i'm already upset..paling teruk si pakcik guard pun tanya kenapa aku da terlepas interview ke?..aiyoyo..so sad!

Walaupun aku telah hampir putus asa dan tak mampu nak berharap lagi..tapi keputusan temuduga akhirnya keluar jugak...tara!


Walaupun sekadar calon simpanan, itu kan lebih baik dari gagal terus..hehehe..fikir positif jak..Insya Allah kalo da memang rezeki aku maka aku pasti akan kena panggil untuk lapor diri..so buat masa nie, just berdoa dan tawakkal je la dan yang penting kerja sebagai Audit Associate dengan gembiranya..bukan menganggur kan..hehehe



Monday, October 27, 2014

Aku Hanya Insan Biasa - by Sherry

Aku hanya insan biasa

Tak punya iman setinggi Rasullullah
Tak punya harta berjuta-juta
Tak punya rupa secantik siti nurhaliza
Aku hanya mampu berusaha dan berdoa

Aku hanya insan biasa

Tak ingin yang luar biasa
Cukup sekadar mencari bahagia
Sebagai penawar duka lara
Peneman hidup sebatang kara

Aku hanya insan biasa

Punya cita-cita dan mimpi 
Ingin berdiri diatas kaki sendiri
Bukan ingin meninggi diri 
Cuma tak ingin termakan budi

Aku hanya insan biasa

Akan terus berusaha 
Demi sebuah janji 
Yang telah lama terpatri
Ibu ayah tetap bertakhta di hati

Aku hanya insan biasa

Terus melangkah walaupun jauh 
Terus berlari walau ku jatuh
Hati, akal dan jiwa telah setuju
Perjuangan itu harus ku tuju

Demi cinta dan cita-cita
Seorang INSAN BIASA





Friday, May 16, 2014

P1 ACCA Exam Coming sooo soon!

Exam just around the corner! What to do when there is a lot of workload to do. It's the lucky day for an auditor like me. So busy even weekends not mention public holiday. It's always tiring. There is an issue in audit firm that people know. It's worker turnover very high. Why? Firstly its because of lower payout, secondly workload is too much to handle, third its just not suit with the heart. Hehehe. It's true when payout is too low despite with much more workload it's just unfair! Need to work like crazy, to satisfied their concern, change there and there its really consumed a lot of time cost. Make me bored also. Forget about it lets talk about the exam. Unfortunately, I think I will need a lot of time to recover everything. Need to understand every single things in the text book. Somehow it's just really hard. Very hard to even spend time to study. I don't have any mood to read the book. The worst is when I tried to read it's make me dizzy at no time. What the hell? Am I so stupid? Perhaps my brain just can't work like being student at university in previous years. Hehehe.

Lately, one of my colleague send a link to us about this online learning. It's called ACOWTANCY For me it's really cute and very easy to understand and not bored of course. Where we can take quiz and revise every chapter easily. I found it useful for revision.

Paper 1 is deal with ethics and corporate governance. Nowadays people keep take it as granted where the ethics put aside to gain their own interest. Somehow they forgot about other interest. Recently I have read the article about environmental reporting issues. Where its involve with BP oil disaster. It's quiet terrifying where the explosion makes the oil spill widely that threaten marine life for years. Its all the consequences need to be faced by all people just by unethical conduct. So where the goods corporate governance that prevent this disaster from happen? Is it the current corporate governance is good enough to conduct our action? 

The principle and rule approach have different level of treating the ethical conduct. Because for develop countries they don't need the rules approach because it's to expensive for them. The best solution is adapt the principle approach. So which the best? Its answer is always depends on situation. Remember my lecturer said when he teaching us about ethics subject. The conducts ethical degree is always depend on situation. Because there is no absolute answer for every question. It's always depend on how well we argue the issues. Are we knowledgeable enough to fight for our answer or not? Always put the fact and current issues then relates its together. So make conclusion about it. Its will measure our critical thinking for sure.

I think I need to read a lot to make me more understand about this topic. Because for sure the topic always grow from days to days. There a lot of things need to consider and to learn. Happy learning (^_^)

Saturday, February 15, 2014

Valentine trip: Day 2 - Universal Studios Singapore (USS)


Pagi-pagi lagi da bangun dan bersiap sebelum sarapan pagi. Lebih kurang jam 7 pagi kami da mula gerak menaiki bas. Hari tu kami da beli sekali tiket bas ke USS bila booking Tune Hotel. So boleh jimat RM5. Hehehe..hidup ini kena berjimat cermat OK! Lama jugak la kena tunggu dalam bas bab jalan jammed teruk..dalam jam 10 lebih jugak la baru sampai USS.. sampai jak kami teruk gerak ke kios nak tukar tiket. Hari tu beli tiket USS di laman web..lupa nama apa da..hehehe..harga dia murah la sikit dari beli kat USS punya laman web..siap dapat voucher makan dan souvenier lagi..


Cute is it?
Kawan aku cakap, kita kena main game dulu sebelum ramai orang. So apa lagi, sebelum barisan berjela-jela kami pegi la main macam kanak-kanak riang. First ride kami naik mini roller coaster..seriously, sakit tekak sebab teriak macam orang hysteria plus air mata terus jatuh berlinangan..aisy..bikin malu jak..lepas tu pergi naik Jurassic Park ride, Madagascar, Mummia ride, Flying chair, tengok 4D Shrek, persembahan di Water World, lights camera action dan macam-macam lagi.

Lunch tu kami pergi makan di food court Jurassic Park. Makan nasi ayam. Guna voucher pun masih kena top up duit sendiri..ermm..mahal sungguh makan kat Singapore nie..Miskin den!



Madagaskar New Friends!
Antara barang-barang yang perlu di bawah bersama:


1) Passport. Kalo tak bawa macam mana nak masuk Singapore kan?
2) Tiket masuk. Beli la online. Cek dulu kat mana-mana laman web yang boleh dipercayai. Buat perbandingan supaya dapat harga terbaik.





3)  Duit. Mesti convert pegi US Dolar dulu. Ada je tempat tukaran wang asing tapi mahal kot.. so baik la tukar dulu kat tempat masing-masing. Yang paling penting mesti bawa duit banyak-banyak. Apa lagi kalo spesis yang gilak shopping..hahahaha
Our BIG bodyguard!
4)  Makanan ringan dan minuman.. kalo yang spesis budget 
travel baik la siapkan makanan ringan dan minuman sebab dalam USS tu sure sure harga makanan dan minuman mahal gila..apalagi bila kita convert pegi RM..boleh pengsan den..
5) Baju hujan. Sebab kalo naik Jurassic park atau duduk bahagian depan bila tengok persembahan di Water World sure sure akan basah lencun. Ada jak jual tapi faham faham je la. Hehehe. Nak jimat atau nak baju hujan plastic warna putih lutsinar chop USS?.. Logo USS tu mahal..
6) Pakai kasut yang bersesuaian. Taman tema tu sangat la besar. Sakit kaki kot keliling 1 taman. Jangan gatal-gatal nak pakai heels. Tak sesuai.
7) Main game dulu bila da masuk. Biar jadi orang first jangan jadi yang last. Nanti tak sempat plak nak main semua game. Kalo tak bersedia la dengan barisan yang teramat panjang. hehehe





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...