My Insta

Monday, November 24, 2014

Ketika cinta bertasbih..


Cinta


Menurutku, sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar
Namun, jika cinta ku datangi Aku jadi malu sendiri

Meskipun lidahku telah mampu menghuraikan dengan terang
Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya

Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta
Dalam menghuraikan cinta, akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keldai terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan

Wednesday, November 5, 2014

Penguasa Kastam W41

Baru-baru nie aku dapat interview untuk jawatan Penguasa Kastam W41 di Kompleks Kastam, Sandakan. Walaupun tidak punya keyakinan tinggi untuk datang interview hari tu, aku tetap gagahi jugaklah. Tiada persiapan rapi lagi..aisy aisy..macam mana nak lulus kan?

Soalan interview hari tu bagi aku sangatlah simple..ke aku yang jawab sekerat-sekerat sampai penemu duga naik bosan?..xtau la labu.. antara soalan-soalan yang dorang tanya macam nie:

1) Perkenalkan diri - aku jawab simple present tense jak..hahaha...nama bla bla bla..berasal dr bla bla bla..memegang ijazah bla bla bla...sekarang sedang berkerja sebagai bla bla bla...Full stop!

2) Adik beradik berapa org? anak ke berapa? mak ayah kerja apa? ada adik beradik kerja kerajaan tak?

3) Kalo dapat jawatan nie sanggup tak kalo kena bertugas kat Perlis? - Of course..hihihihi..dulu pun belajar kat Terengganu apa..

4) Apa yang anda tahu pasal GST. Senaraikan jenis-jenis barang dan perkhidmatan yang dikecualikan GST- GST adalah nilai tambah cukai or known as Tax Value Added..nasib baik sebelum nie sempat pergi seminar GST kalo tak haru biru nak jawab..hehehe

5) Apa kebaikan bagi anda mengenai pembentangan Budget 2015 baru-baru ini? - Boleh plak aku pi jawab pasal BRIM..hehehehe..Bab aku rasa untuk aku itu jak kot yang berkaitan..hahahaha

6) Ada baca surat khabar pagi nie tak? - OMG OMG tak sempat den nak buka surat khabar..dok pusing kepala nak siapkan resume dalam bahasa Melayu..so jawapan yang pasti benar adalah: tidak encik..hehehehe


Yang paling mengejutkan aku ialah..tak tahu la..mungkin dalam 10 hingga 15 minit je kot aku dalam bilik interview tu..aisy..dalam kepala otak aku yang da tepu nie alamak! I lost my chance...huhu..siap orang terkejut awat aku cepat benar keluar..don't ask me anything..i'm already upset..paling teruk si pakcik guard pun tanya kenapa aku da terlepas interview ke?..aiyoyo..so sad!

Walaupun aku telah hampir putus asa dan tak mampu nak berharap lagi..tapi keputusan temuduga akhirnya keluar jugak...tara!


Walaupun sekadar calon simpanan, itu kan lebih baik dari gagal terus..hehehe..fikir positif jak..Insya Allah kalo da memang rezeki aku maka aku pasti akan kena panggil untuk lapor diri..so buat masa nie, just berdoa dan tawakkal je la dan yang penting kerja sebagai Audit Associate dengan gembiranya..bukan menganggur kan..hehehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...