My Insta

Wednesday, November 5, 2014

Penguasa Kastam W41

Baru-baru nie aku dapat interview untuk jawatan Penguasa Kastam W41 di Kompleks Kastam, Sandakan. Walaupun tidak punya keyakinan tinggi untuk datang interview hari tu, aku tetap gagahi jugaklah. Tiada persiapan rapi lagi..aisy aisy..macam mana nak lulus kan?

Soalan interview hari tu bagi aku sangatlah simple..ke aku yang jawab sekerat-sekerat sampai penemu duga naik bosan?..xtau la labu.. antara soalan-soalan yang dorang tanya macam nie:

1) Perkenalkan diri - aku jawab simple present tense jak..hahaha...nama bla bla bla..berasal dr bla bla bla..memegang ijazah bla bla bla...sekarang sedang berkerja sebagai bla bla bla...Full stop!

2) Adik beradik berapa org? anak ke berapa? mak ayah kerja apa? ada adik beradik kerja kerajaan tak?

3) Kalo dapat jawatan nie sanggup tak kalo kena bertugas kat Perlis? - Of course..hihihihi..dulu pun belajar kat Terengganu apa..

4) Apa yang anda tahu pasal GST. Senaraikan jenis-jenis barang dan perkhidmatan yang dikecualikan GST- GST adalah nilai tambah cukai or known as Tax Value Added..nasib baik sebelum nie sempat pergi seminar GST kalo tak haru biru nak jawab..hehehe

5) Apa kebaikan bagi anda mengenai pembentangan Budget 2015 baru-baru ini? - Boleh plak aku pi jawab pasal BRIM..hehehehe..Bab aku rasa untuk aku itu jak kot yang berkaitan..hahahaha

6) Ada baca surat khabar pagi nie tak? - OMG OMG tak sempat den nak buka surat khabar..dok pusing kepala nak siapkan resume dalam bahasa Melayu..so jawapan yang pasti benar adalah: tidak encik..hehehehe


Yang paling mengejutkan aku ialah..tak tahu la..mungkin dalam 10 hingga 15 minit je kot aku dalam bilik interview tu..aisy..dalam kepala otak aku yang da tepu nie alamak! I lost my chance...huhu..siap orang terkejut awat aku cepat benar keluar..don't ask me anything..i'm already upset..paling teruk si pakcik guard pun tanya kenapa aku da terlepas interview ke?..aiyoyo..so sad!

Walaupun aku telah hampir putus asa dan tak mampu nak berharap lagi..tapi keputusan temuduga akhirnya keluar jugak...tara!


Walaupun sekadar calon simpanan, itu kan lebih baik dari gagal terus..hehehe..fikir positif jak..Insya Allah kalo da memang rezeki aku maka aku pasti akan kena panggil untuk lapor diri..so buat masa nie, just berdoa dan tawakkal je la dan yang penting kerja sebagai Audit Associate dengan gembiranya..bukan menganggur kan..hehehe



44 comments:

Nancy San said...

Sama...saya pun dapat calon simpanan je...

sherry said...

iyekeh? bila la kan kita kena panggil? tau x paling lama bila?

Nancy San said...

Sya ada baca blog kakak yg tgh kursus penguasa kastam bulan ni...katanya tahun depan bulan Mac ada pengambilan penguasa kastam lagi...masih kosong 600...

sherry said...

Harap2 sampai jugak la turn kita nanti kn....hehehehe..blog akak yatt kan..aq selalu gak baca blog akak tu tengok aktiviti2 dorg..mcm best jer

sherry said...

Nancy..status dalam spa8i tu masih calon simpanan ke atau da tukar??

zaty youp said...

i pun calon simpanan gak..ada dpt call from kastam tak utk kursus 26 jan nie?

sherry said...

xda lagik Zaty..xdpt kot tuk kursus 26 jan nie..Zaty da dpt panggilan ke?

zaty youp said...

haah,ada dpt call ms tu from kastam tp tu la,tak dpt surat or emel lg..then nak cek kat web SPA pun tak bley..

sherry said...

Tahniah zaty!..bestny da kena panggil..semalam ada try cek mmg xdpt bukak..hari nie da boleh..aq punya status still lg simpanan..huhuhu

zaty youp said...

thanx..insyaallah nanti turn ko lak..td cek,die tulis lantikan tetap da..tp tu la..surat,emel lum dpt,kang kelam kabut lak nak prepare..

sherry said...

Baik zaty col je SPA tuk detail..maybe surat bagai tu lambat sikit lagi..Jd boleh prepare dulu apa2 yang patut

Nancy San said...

Hai Sherry, saya masih di status simpanan lantikan lagi..belum tukar..huhu...kecewanya...Tahniah buat Zaty! Nanti Zaty buat blog and update tau..xsabar nak baca blog Zaty.

sherry said...

Samalah kita Nancy..xpa nti kalo ada rezeki kena panggil jgk tu..bgs jgk kalo c Zaty ada blog..boleh kt tau apa aktiviti kursus dorg kn

zaty youp said...

thanx nancy! 😊 aku mmg penah ada blog tapi lame dah berkubur,skarang malaz nak menaip..hehe..takpe,anything nanti aku update sini yer..

Nancy San said...

bertuahnya Zaty...Nanti jangan lupa update tau Zaty...hehehe...kite kat sini tumpang gembira je...

surga dunia said...

Sy pn calon simpanan lantikan...tp bk web kastam kusus utk lantikan baru jan - mac...hrp2 la terselit...pe cite yg calon simpanan yg dh lapor 26 jan..

Isabel Noriko said...

Syurga Dunia,

kalau nak tahu perkembangan semasa kursus asas penguasa kastam siri 1/2015, sila rujuk di blog johanjuara.blogspot.com. Beliau merupakan calon temuduga Oktober 2014 dan calon simpanan batch kita yang berjaya dilantik pada awal Januari 2015...hehee...saya pun ada baca blog beliau..best!

sherry said...

ada jgk baca blog tu isabel..dia ada mention maybe ada pengambilan baru tapi tarikh tu tak tau la plak bila..huhuhuhu..tunggu je la jawabny kan..

Isabel Noriko said...

tu la...takpela sherry...kalau dah rezeki, ia tetap milik kita. Keep on praying.

sherry said...

Btl2 tu Isabel..keep on praying & try hunting other jobs while waiting..hehehe

Isabel Noriko said...

hai sherry, dapat tak utk lantikan Mei 2015 ni?Sherry ranking ke berapa? skrg spa dan update status n ada ranking sekali..

sherry said...

Xdpt lg la Isabe..still simpanan..Isabel da kena panggil ke?..sy ranking ke 653..ermm lambat lagi la nmpaknya..Isabel ranking ke berapa?

Isabel Noriko said...

Hai Sherry,

Saya rank ke 28+ pun belum kena panggil...xde rezeki lagi kot..ada kawan sya dpt rank 13+ baru kena panggil utk intake Mei ni...ranking xmenentukan lantikan tetap...yang lelaki dah rank ke 700 yang dah kena panggil.

sherry said...

0oo..mungkin dorg ikut jantina la kot bab ramai sgt calon perempuan..hehehehe..mungkin turn Isabel la pulak next intake kan

Isabel Noriko said...

kalau bab turn tu, sy tak berani jamin akan dipanggil next intake..mungkin korang akan dipanggil terlebih dahulu...itu tidak mustahil sebab sekarang ni calon wanita yang rank 290 dah ada yang dipanggil utk intake Mei 2015...ada geng kita rank 212 pun belum dipanggil lagi.

sherry said...

Wah..mcm tu pn ada..ermmm..susah nak jangka la kalo mcm tu..igtkan based on ranking dorg panggil tp kalo da lompat2 alamatny xble pcaya la dgn ranking tu sgt..

zaty youp said...

utk intake kali nie dorang amek 250 org,220 laki 3p org pompuan..dorang nk pakai ramai laki utk bahagian penguatkuasaan gst..ingatkn die ikut ranking yg die bg tu..kalau mcm tu,aper motif die bg ranking tu yer?nie main random pick jek..

sherry said...

Ermm..tu sebab ramai sangat calon perempuan.. tp xpela kita fikir positif je.. kalo da rezeki xkemana jugak.. kalo bukan yg ini mgkn ada job yg lagi best tuk kita..hehehe

Isabel Noriko said...

bestnya zaty dah keje...zaty posting katne skrg?

syahira adam said...

sy rank ke seribu lebih. xtau bila akan dipanggil.

sherry said...

bestny zaty.. Syahira tunggu je..kot2 kena panggil duluan

Isabel Noriko said...

selamat pagi sherry,

ada tak HQ Kastam call?sya baru dpt panggilan pagi tadi..tapi kat spa belum berubah status lagi...

sherry said...

Congrats isabel..ermm nampaknya belum ada rezeki lagi la kena panggil nie

Isabel Noriko said...

selamat pagi sherry,

Dont lost hope...siapa tau pagi ni sherry kena call. Kipidap!

zaty youp said...

sy posting kt jb skarang nie..congratz isabel!
nanti kursus stat 17hb ogos kalau tak silap..nanti tunggu surat dgn emel..

Isabel Noriko said...

Thank you Zaty,

Tahniah coz dpt kat JB..sya tgh tunggu surat tawaran coz nak buat surat pelepasan...huhuhu...

sherry said...

Bestnya Zaty da posting.. yup Isabel never lost hope..hehehehe

osman ayob said...

kastam akn kol dlu ke utk yg dapat tu?no ap ye yg kol isabel tu?

Isabel Noriko said...

hai sherry, dah dpt intake untuk oktober 2015 ni ke?

sherry said...

Yup Isabel..finally..hehehe

Isabel Noriko said...

tahniah tau...syukurlah geng kita ramai yg dapat...intake siri 4 pun 300 org dan merupakan last intake bg tahun ni...

sherry said...

itulah..Isabel da tahu ke posting pegi mana?

Isabel Noriko said...

sherry posting kat mana? sy kat sarawak

Sherry said...

posting kat HQ isabel..huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...